lauantai 24. kesäkuuta 2017

Berliini jaksaa yllättää

Kolmas viikko jo takana, vaikka kaikki tuntuukin edelleen todella uudelta ja ihmeelliseltä!

Ihmetyksen aihetta löysin Kurfürsterdammin päässä sijaitsevasta Kaiser Wilhelm Gedächtnis -kirkosta. Alkuperäinen kirkko tuhoutui II maailman sodan ilmapommituksissa ja jäädessään Länsi-Berliinin puolelle, jossa vanhoja maamerkkejä ei juuri ollut, päätettiin raunio säilyttää. Raunion viereen rakennettiin vuonna 1961 uusi kirkko sekä kellotapuli. Sisällä on esimerkiksi siniset lasimosaiikkiseinät sekä hyvin omalaatuinen krusifiksi. Kannattaa poiketa sisään, tunnelmaa ei usko todeksi kadun vilinästä. Läheltä löytyy myös Bikini Berlin -rakennus, jossa esim. kivoja desing-kauppoja ja ylätasanteen vehreä "oleskelutila". Ja, Tiergarteniin päin kävellessä, keskellä puistoa on hauska ja aidon saksalainen ravintola, joka ei välttämättä vahingossa tule vastaan: Schleuselkrug. Saksalaistyylisiä ravintoloita ei todella kävele vastaan sattumalta...



Tällä viikolla juhannusjuhlinnat eivät jääneet väliin täälläkään, koska Suomen lähetystössä järjestettiin Suomen 100-vuotisen historian vuoksi suuret kemut. Juhliin tosin jonotin yli 2 tuntia sisään, kiitos tiukkojen turvatarkastusten. Siinä vaiheessa suurin osa juomista ja ruoista, sekä kukkaseppeileisiin tarkoitetut kukat olivat jo loppu, mutta olihan ne sentään pirskeet!



Yhden ihmetyksen aiheen on niinikään tarjoillut Dahlem. Dahlemissa kävin jo Eurooppalaisen kulttuurin museossa aikaisemmin ja pidin siitäkin kovasta, mutta tänään löytyi lisää aivan erilaista Berliiniä. Lehmiä, lampaita, kanoja ja muita maatilan eläimiä sekä tietenkin myös viljelmiä löytyy Domäne Dahlemista. Vanha kartano on säilytetty museona ja paikka toimii nykyisin tiedonvälittäjänä kaupunkilaisille siitä, mistä ruoka oikeasti tulee. Aivan ihastuttava keidas, jollaista en olisi uskonut Berliinistä löytäväni. Mutta kuten sanottu, tänne mahtuu paljon, ja aina jaksan yllättyä!

Domäne Dahlemin vanha kartano



Ruokakaupassa käyminen ulkomailla on aina eksoottista, ja niin se on täälläkin. Esimerkiksi suolaiset, maustetut rahkat, joita on tarkoitus käyttää esim. levitteinä sekä maustetut piimät! Pakko ottaa kokeiluun...Tuorepastaa löytyy myös jos jonkinlaista sorttia, monta hyllyllistä. Kirsikoiden syömisessä olen myös kunnostautunut, ja niitä on onneksi tarjolla runsaasti.





Ei kommentteja: